Lupta lui Obama  cu Hillary Clinton pentru  parteneriatul Trans-Pacific

hillary-and-obama

Barack Obama s-a născut în Hawaii, si tot aici și-a trăit și copilăria, cu excepția a patru ani pe care i-a petrecut în Indonezia, alături de mama sa și tatăl său sau. Obama a urmat primii săi ani de școală în Jakarta, capitala Indoneziei.Obama este președintele american care are, poate, cele mai strânse conexiuni personale cu Asia. Acest lucru a avut un impact important asupra politicii sale externe. După opt ani în care SUA și-a concentrat atenția asupra Orientului Mijlociu și a conflictelor de aici, Obama a decis să reorienteze politica externă a Statelor Unite către Asia-Pacific, cea mai dinamică regiune a lumii. Recunoscând că puterea chineză este în ascensiune și că peste câteva decenii China va deveni egala SUA, Obama a vrut să întărească prezența militară, economică și diplomatică a Americii în regiune, prin „politica pivotului american”, redenumită mai apoi „politica rebalansării”.

Înapoi în luna mai, președintele Obama a certat-o pe  senatorul Elizabeth Warren pentru opoziția ei fata de a acordul de comerț , Parteneriatul Trans-Pacific (TPP).

Într-un interviu cu Yahoo News, Obama a declarat Massachusetts democrat și liberal campion ca “absolut greșit” pe TPP, și respinge argumente “ipotetice si speculative”.

“Adevărul este că Elizabeth este, precum știți, un politician ca toată lumea”, a spus Obama. “Și știți, ea are o voce care vrea să iasă de acolo. Și am înțeles asta. Și pe cele mai multe probleme, ea și eu suntem de acord . In aceasta problema, totusi, argumentele ei nu trec testul de fapt și de control. “

Cinci luni mai târziu, președintele se confruntă cu noi opoziții la acordul comercial de la Hillary Clinton, care nu numai că a servit ca secretar de stat, dar a jucat un rol important în avansarea acordului. În 2012, în timp ce era încă în curs de negociere, viitorul candidat la președinție din 2016 faimos numit “standardul de aur”.

Dar la dezbatere democratică din această săptămână, ea l-a respins.

“Acesta a fost negociat în cele din urmă săptămâna trecută, dar nu a îndeplinit standardele mele. Standardele mele pentru mai multe locuri de muncă noi, bune pentru americani, pentru creșterea salariilor pentru americani “, a spus ea. “Și vreau să ma asigur că mă pot uita în ochii oricărui om din clasa de mijloc a americanilor și pot spune,” acest lucru va ajuta la cresterea salariile voastre. “Și am ajuns la concluzia ca nu am putut.”

“Oare greseste Hillary”? Este ea “un politician la fel ca toată lumea”? La o conferinta de presă comună cu sud-coreeanul Park Geun-hye, vineri, președintele Obama a avut șansa de a vorbi cu Clinton in direct.

În schimb, el a fost degajat.

“În ceea ce privește comerțul și cum Hillary vede comerțul, as avea cateva întrebări directe pentru ea”, a spus el, ca răspuns la un reporter care a întrebat dacă el a fost “dezamăgit” de opoziție ei la afacere. “Vreau să spun, aici este o propunere generală, băieți. În cursul a ceea ce va fi o campanie de lungă durata, probabil nu voi comenta la fiecare parere sau decizie pe care diferiti candidații le fac, pentru că eu cred că este firesc și adecvat pentru candidații de a-si spune propria viziune și propriile lor pareri”.

Consilierii lui Obama spun că ei nu cred că opoziția lui Clinton a acordului de comerț va ingreuna procesul în mod semnificativ  pentru a obține pactul prin Congres, în cazul în care se așteaptă ca parlamentarii să se concentreze pe impactul acordului privind efectele economice fata de stat.

Președintele însuși a remarcat că termenii acordului nu sunt publici încă.

“Sunt sigur că vom continua această dezbatere dupa ce vom posta termenii reali ai acordului și Congresul are o șansă de a revizui actul”, a spus el. “Sunt destul de sigur că voi fi capabil să conving o mulțime de oameni, odată ce vor vedea cifrele de afaceri, ca este un lucru bun si asa trebuie sa facem.”