Persoanele introvertite si persoanele extrovertite

introvert-extravert

               Mituri legate de persoanele introvertite

Despre introvertiți se spune că sunt persoane timide, tăcute, retrase, cărora le place să petreacă timpul în solitudine sau cărora nu le plac oamenii. Însă multe din aceste informații sunt eronate.

Nu de puține ori, introvertiții sunt caracterizați drept persoane timide. Însă „timiditatea este frica de dezaprobarea social sau de umilire, în timp ce introversiunea este o preferință pentru mediile care nu sunt supra-stimulante. Timiditatea este, în mod inerent, dureroasă; introversiunea nu este”, explică Susan Cain, autoarea cărții Tăcerea: Puterea introvertiților într-o lume care nu se oprește din vorbit, citată de Psych Central.

Tot despre introvertiți se spune că „își extrag energia din reflectarea interioară asupra propriilor gânduri sau sentimente”, spre deosebire de extravertiți care își încarcă bateriile prin interacțiunile sociale, scrie scriitorul Adam Grant, într-un articol pentru Huffington Post. Studiile au contrazis însă această concepție. Concluziile specialiștilor arată atât că introvertiții se simt energici atunci când comunică cu ceilalți, dar și că petrec cu placere cam același interval de timp în compania celorlalți, precum extrovertiții.

„Acest lucru nu ar trebui să ne mire: interacțiunea socială este condimentul vieții, pentru că, pe de-o parte, ne satisface nevoia umană fundamentală de apartenență”, scrie Grant. Însă persoanele introvertite preferă discuții mai profunde, în locul celor superficiale, de complezență, scrie Medical Daily.

Totodată, este greșit să credem că introvertiților nu le plac oamenii. Aceștia „își prețuiesc intens puținii prieteni pe care îi au. Dacă ești suficient de norocos să fi considerat prieten de către un introvertit, probabil că te-ai ales cu un aliat loial pentru toată viața”, puncta King. Chiar dacă, în general, aceștia preferă să își petreacă timpul în solitudine, alături de gândurile lor sau activitățile care le fac plăcere, „se pot simți incredibil de singuri dacă nu au pe cineva cu care să împărtășească descoperirile lor”, continuă acesta.

Nu în ultimul rând, despre introvertiți se spune că sunt nefericiți, spre deosebire de extrovertiți. Însă, așa cum puncta dr. Helgoe, persoanele introvertite „caută un alt tip de fericire. Din păcate, într-o cultură care promovează fericirea extrem de vizibilă și de energică, un introvertit care se bucură de o stare de spirit pașnică ar putea fi privit cu îngrijorare”.

 

                                               Persoanele extrovertite

Extrovertitul poate fi acuzat pe nedrept pentru sociabilitatea sa gresit interpretata.

O astfel de persoana isi gaseste implinirea in lume si cauta, inainte de toate, realizari concrete in viata. Ii place sa vorbeasca mult si deschis, sa iasa in lume, sa aiba prieteni multi si sa petreaca frumos.

De regula, tot ce are legatura cu actiunea este pe gustul sau, aceasta fiind prin excelenta o persoana activa.

In relatia de cuplu, este pusa pe fapte mari. Insa, uneori, extraversiunea acesteia  ar putea fi interpretata ca o atitudine superficiala si lipsita de profunzimea caracteristica introvertitilor.

Pentru un extrovertit procesul de comunicare vine foarte firesc prin a exprima pe față, destul de direct ceea ce are de spus (vorbim de condiții emoționale familiare). Asta înseamnă că dacă eu am ceva de spus, spun și mi se pare absolut firesc (nici nu îmi pun problema că altcineva ar putea face altfel), ca tu să îmi comunici reacția ta la ceea ce am spus eu, oricare ar fi aceasta. Că e de bine sau e de rău, tu o să îmi comunici reacția ta la fel de ”pe față” cum am făcut și eu.

Ca și extrovertit, eu nu presupun că tu nu îți exprimi reacțiile, ca atare dacă tu nu faci asta,  înseamnă că ceea ce ți-am spus nu a ajuns la tine. Ca atare, o să încerc să îți mai explic o dată, o să insist, până când am o reacție, care să îmi dea de înțeles că a ajuns la tine ceea ce am spus. O altă variantă de comportament este să mă simt frustrat că nu ajunge la tine ceea ce spun, adică de fapt nu îți pasă deloc de ceea ce vine de la mine.

 

Cei doi împreună

Este foarte dificil și este nevoie de doi oameni care chiar vor să se înțeleagă, mai ales când vine vorba de relația de cuplu.

Pentru extrovertit celălalt pare sec, fără emoții și uneori chiar deranjant de ”pasiv”. Pentru cel introvertit, celălalt este agitat, vorbește prea mult și este deranjant de ”expansiv”. Cel extrovertit se simte neînțeles pentru că are senzația că multe lucruri nu ajung la cel introvertit, iar pe cel introvertit îl supără foarte tare faptul că celălalt nu își dă seama că se petrec în el atât de multe lucruri la nivel emoțional.

Este un proces prin care cei doi se completează foarte frumos, mai ales dacă vine vorba de un cuplu, doar că necesită un efort să devină ceva constructiv această colaborare.

Recomandări:

1.Pentru extrovertit:

Urmărește să îți potolești nevoia de a avea feed-back așa cum vrei tu. Acceptă că sunt oameni care nu spun ceea ce simt decât în cazuri extreme, caută feed-back în alte reacții decât cele verbale.

Fii foarte atent la ce spune celălalt. Spune lucrurile importante rar, deoarece le consideră valoroase. Tu ai tendința de a le tot repeta la nesfârșit, ca atare pentru un introvertit nu o să aibă valoare ceea ce spui, ci acțiunile tale pe termen mai lung.

Dezvoltă-ți empatia, o să te ajute și în alte domenii decât în relația cu acea persoană.

2.Pentru introvertit:

Nu mai ține lucrurile în tine. Unele probleme nu se rezolvă de la sine așa cum crezi tu, a le împărtăși cu celălalt poate ajuta către un efort combinat și la rezultate mult mai rapide. Pentru un extrovertit problemele care nu sunt discutate nu există, ca atare nu necesită rezolvare.

Înțelege că pentru celălalt comunicarea verbală este foarte importantă și că nu înțelege anumite lucruri decât dacă le repeți de mai multe ori.

Ține cont de faptul că celălalt nu este la fel de receptiv la nivel empatic, ca atare te-ar ajuta să îți dezvolți abilitățile de exprimare verbală, te va ajuta în multe alte situații.